Zużyty olej gastronomiczny zgodnie z prawem jest traktowany jako odpad. To oznacza, że należy odpowiednio go zutylizować. Każdy lokal, który wykorzystuje tłuszcz w swojej pracy, musi tego koniecznie przestrzegać. Przedsiębiorca, który zdecyduje się wyrzucać olej gastronomiczny na własną rękę, powinien liczyć się z poważnymi konsekwencjami prawnymi oraz finansowymi w przypadku ewentualnej kontroli sanepidu. Odbiór oleju gastronomicznego realizowany przez profesjonalną firmę to szereg korzyści. Przede wszystkim przedsiębiorca nie naraża się na duże kary finansowe. Co równie istotne, zadanie zostaje wykonane przez fachowca, dzięki czemu pracownicy lokalu gastronomicznego mogą skupić się w pełni na swojej pracy. Warto także pamiętać, że oddając olej do utylizacji, nie będzie stanowił zagrożenia dla środowiska.
Odbiór oleju gastronomicznego jest coraz popularniejszą usługą. Popyt na nią z roku na rok staje się coraz większy. Co za tym idzie, na rynku można znaleźć coraz więcej firm, które specjalizują się w tym konkretnym zadaniu. Chcąc jednak mieć pewność, że olej zostanie dostatecznie zabezpieczony oraz trafi w odpowiednie ręce, jego utylizację warto zlecić doświadczonej firmie - Euro Eko Polska. Pracujący w niej specjaliści znają się na rzeczy, ponieważ na przestrzeni ostatnich lat pomogli już wielu przedsiębiorcom w zakresie właściwego postępowania z tłuszczem posmażalniczym. Każdy lokal gastronomiczny, który pragnie rozpocząć współpracę z Euro Eko Polska, podpisuje bardzo czytelną i rzetelnie przygotowaną umowę, gdzie można znaleźć takie informacje, jak pojemność zbiornika czy dzień odbioru oleju. Następnie pracownicy dostarczają pusty pojemnik, a po jego napełnieniu zabierają go do utylizacji.
Każdy przedsiębiorca, który rozpoczyna działalność w branży gastronomicznej, jest zobowiązany do rzetelnej utylizacji niebezpiecznych odpadów, a wśród nich oleju posmażalniczego. Dzięki temu ma on pewność, że prowadzi lokal zgodnie z prawem, a jednocześnie przyczynia się do zwiększenia ochrony środowiska naturalnego. Za każdym razem, kiedy kierowca Euro Eko Polska przyjeżdża po zbiornik pełny zużytego oleju, właściciel lokalu otrzymuje Kartę Przekazania Odpadu. To bardzo ważne zabezpieczenie w przypadku wizyty sanepidu oraz innych podmiotów. Co równie istotne, należy mieć świadomość, że istnieje możliwość ponownego wykorzystania zużytego oleju gastronomicznego. W procesie złożonej filtracji tłuszczu można uzyskać składniki, które są wykorzystywane w produkcji paliw czy olejów opałowych.